Prawa autorskie

wtorek, 10 lutego 2015

Schab gotowany w zalewie



Kolejny przepis od mojej Mamy, wielokrotnie sprawdzony. 
Zawsze wychodzi. Mięso jest delikatne, miękkie i dobrze się kroi. 
Polecam!


 Składniki:
  • 1 – 1,5 kg schab

Składniki na zalewę:
  • 2 l wody
  • 1/3 szkl. soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3-4 ząbków czosnku (zmiażdżonych)
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe


Wszystkie składniki zalewy umieścić w dużym garnku, zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy włożyć schab (powinien być w całości zamoczony w zalewie) i wstawić do lodówki na 2-3 dni.
Po tym czasie schab wyjąć z zalewy i obsmażyć z obu stron na patelni, a zalewę zagotować. Podsmażony schab włożyć ponownie do zagotowanej  zalewy i całość gotować na małym ogniu przez 15-20 min. Ugotowane mięso pozostawić zalewie do wystudzenia (mięso nie będzie się kruszyć przy krojeniu).

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz