Prawa autorskie

środa, 16 października 2013

Pikantna zupa krem z dyni



Szał na dynie trwa i wcale mnie to nie dziwi, bo wyczarować z niej można przepyszne potrawy. Od słodkości po wytrawne dania. Przy tym jej intensywny i cieszący oko kolor potwierdza tezę, że "jemy oczami". Mnie ten szał również ogarnął i dlatego dziś pojawia się propozycja zupy kremu z dyni w wersji pikantnej. Zapraszam.






Składniki:

  • 1,5 l bulionu
  • 0,5 kg dyni
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: 1 łyżeczka curry, kurkumy, pół łyżeczki ostrej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, sól


Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wrzucić pokrojoną dynię, ziemniaki, marchew, pietruszkę i zalać bulionem. Gotować do miękkości. W ty czasie na łyżeczce masła zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać do gotujących się warzyw. Chwilę gotować. Zmiksować całość i doprawić do smaku przyprawami. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu.




1 komentarz:

  1. Ja proponuję wysmarzyć jeszcze boczek wędzony jest świetnym uzupełnieniem i wzbogaca smak wszystko pozostałe to identyczny przepis jak mój Grani

    OdpowiedzUsuń