Prawa autorskie

czwartek, 7 listopada 2013

Krem z selera



I zrobiła się zimna, deszczowa i ponura jesień, a permanentny brak promieni słonecznych zaczyna chyba doskwierać większości z nas. W takie dni po powrocie do domu nie ma nic lepszego niż miseczka dobrej, rozgrzewającej zupy. Dlatego dziś zapraszam na krem z selera.




Składniki:

  • 1 średni seler
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 l bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, szczypta chilli

Na łyżce masła zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę oraz ząbek czosnku z odrobiną kurkumy. Zalać bulionem. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz starty na tarce o grubych oczkach seler i marchew. Gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Całość zmiksować na gładko i doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli.
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz