Prawa autorskie

piątek, 15 listopada 2013

Sałatka z ryżem i tuńczykiem


Błyskawiczna sałatka ze składników, które z pewnością znajdą się w domowej spiżarce. Ryż można zastąpić z powodzeniem makaronem. Smaki komponują się ze sobą idealnie. Dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru ryżu, który został nam np. z obiadu.




Składniki:
  • 1 szkl. ryżu
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach (np. w sosie własnym)
  • 1 puszka czerwonej fasoi
  • 0,5 puszki kukurydzy
  •  czerwona cebula
  • natka pietruszki

 
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Cebulę pokroić w plasterki. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Obsypać posiekaną natką pietruszki.
Można podawać z sosem. Ja przygotowałam sos jogurtowo majonezowy (2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz do smaku).
Smacznego!



*ja cebulę sparzam wrzątkiem, żeby zneutralizować jej intensywny smak, ale nie jest to konieczne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz