Prawa autorskie

poniedziałek, 17 lutego 2014

Chałwowiec



Bardzo delikatne ciasto z pyszną chałwową masą po brzegi :) Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale to może zasługa chałwy kawowej, która sama w sobie słodka nie jest i o to mi chodziło.
Ciasto dobrze się kroi i ładnie prezentuje, wiec jeśli jesteście miłośnikami takiego połączenia to gorąco polecam!





Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (40 g opakowanie)
  • szczypta soli



Składniki na krem budyniowo-chałwowy:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 szkl. mleka
  • 250 g miękkiego masła / margaryny
  • 250 g chałwy o ulubionym smaku (u mnie kawowa)



Dodatkowo:

  • 50 g gorzka czekolada



Przygotować ciasto. Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać na przemian i stopniowo żółtka oraz cukier, ciągle miksując. Następnie  dodać przesianą mąkę, proszek oraz budynie czekoladowe i delikatnie wszystko wymieszać szpatułką.  Ciasto przelać do blachy o wymiarach 22x34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 20-25 min (do tzw. suchego patyczka). Studzimy na kratce.

Gdy ciasto się piecze, można przygotować budynie na krem. Odlać 0,5 szkl mleka i wymieszać w nim budyń. Resztę mleka wlać do garnuszka i gotować na małym ogniu. Pod koniec gotowania wlać rozmieszany budyń i energicznie wymieszać, aby nie powstały grudki. Gorący budyń odstawić do wystygnięcia, przykrywając go szczelnie folią spożywczą, aby nie powstał kożuch.

Gdy budyń przestygnie należy wmiksować do nich na gładką masę miękkie masło (łyżka po łyżce) oraz rozdrobnioną chałwę. 

Przestudzone ciasto przekroić na dwa równe blaty i przełożyć połową kremu. Na wierzchni blat rozsmarować pozostały krem . Wierzch obsypać starką gorzką czekoladą. Ciasto dobrze jest schłodzić min. 2h przed podaniem.

Smacznego!





1 komentarz:

  1. Wow, uwielbiam chałwę, od razu zapisuję przepis:-)

    OdpowiedzUsuń