Bardzo delikatne ciasto z pyszną chałwową masą po brzegi :)
Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale to może zasługa chałwy kawowej, która sama w
sobie słodka nie jest i o to mi chodziło.
Ciasto dobrze się kroi i ładnie prezentuje, wiec jeśli
jesteście miłośnikami takiego połączenia to gorąco polecam!
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (40 g opakowanie)
- szczypta soli
Składniki na krem budyniowo-chałwowy:
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 3 szkl. mleka
- 250 g miękkiego masła / margaryny
- 250 g chałwy o ulubionym smaku (u mnie kawowa)
Dodatkowo:
- 50 g gorzka czekolada
Przygotować ciasto. Oddzielić białka od żółtek. Białka ze
szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać na przemian i stopniowo żółtka
oraz cukier, ciągle miksując. Następnie
dodać przesianą mąkę, proszek oraz budynie czekoladowe i delikatnie
wszystko wymieszać szpatułką. Ciasto
przelać do blachy o wymiarach 22x34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w
temperaturze 160 stopni ok. 20-25 min (do tzw. suchego patyczka). Studzimy na
kratce.
Gdy ciasto się piecze, można przygotować budynie na krem. Odlać
0,5 szkl mleka i wymieszać w nim budyń. Resztę mleka wlać do garnuszka i
gotować na małym ogniu. Pod koniec gotowania wlać rozmieszany budyń i
energicznie wymieszać, aby nie powstały grudki. Gorący budyń odstawić do
wystygnięcia, przykrywając go szczelnie folią spożywczą, aby nie powstał
kożuch.
Gdy budyń przestygnie należy wmiksować do nich na gładką
masę miękkie masło (łyżka po łyżce) oraz rozdrobnioną chałwę.
Przestudzone ciasto przekroić na dwa równe blaty i przełożyć
połową kremu. Na wierzchni blat rozsmarować pozostały krem . Wierzch obsypać
starką gorzką czekoladą. Ciasto dobrze jest schłodzić min. 2h przed podaniem.
Smacznego!
Wow, uwielbiam chałwę, od razu zapisuję przepis:-)
OdpowiedzUsuń