Prawa autorskie

piątek, 23 maja 2014

Lamingtony - kostka kokosowa




Co prawda sezon na truskawki już jest rozpoczęty, a szał na słodkości z tym czerwoniutkim owocem mnie też dopada, jednak pomału studzę emocje, proponując takie słodkie  wspomnienie z dzieciństwa – kostkę kokosową. Mięciutki biszkopt, który można przygotować dzień wcześniej, zanurzony w polewie i obtoczony w wiórkach kokosowych, pycha!



Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek, oddzielnie białka i żółtka
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na polewę:
  • 250 g margaryny
  • 5 łyżek kakao
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • ok. 300 g wiórek kokosowych


Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, następnie dodawać ciągle miksując żółtka jedno po drugim. W oddzielnym naczyniu przesiać maki i proszek do pieczenia. Delikatnie szpatułką wmieszać mąki z proszkiem do ciasta.

Dno formy do pieczenia (22x34 cm) wyłożyć papierem, boków nie smarować masłem. Przelać ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 25-30 min. to tzw. suchego patyczka. Wystudzić biszkopt w uchylonym piekarniku. 

Przestudzony biszkopt i pokroić kostkę.

Składniki na polewę umieścić w rondelku i rozpuścić podgrzewając, aż polewa zrobi się gładka i lekko zgęstnieje . Zdjąć z palnika i przestudzić.

Wiórki kokosowe przesypać do miski. Maczać kostki biszkoptowe w polewie z każdej strony (przy tej czynności polecam pomóc sobie widelcami), a następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Odkąłdać na kratkę do wystygnięcia.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz