Prawa autorskie

środa, 14 maja 2014

Zapiekanka rybno-ziemniaczana



Zapiekanka rybno-ziemniaczana nie jest daniem wyszukanym, wyglądem także nie powala na kolana, ale za to smak wynagradza nam całą resztę. Przygotowałam ją z dodatkiem cebulki i zapiekłam w sosie jajeczno-śmietanowym. Zapraszam!





Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 dużych filetów rybnych bez ości
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 150 g twardego sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki
  • masło lub oliwa to smażenia

Ziemniaki obrać i pokroić w grubsze plastry ok. 1 cm i ugotować al dente w osolonej wodzie. Odstawić do przestygnięcia. Rybę skropić sokiem z cytryny i doprawić solą i  pieprzem. odstawić na ok 20-30 min do lodówki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na łyżce masła lub oliwy. Jajka wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć na dnie połowę ziemniaków. Następnie wyłożyć rybę, a na rybę zeszkloną cebulę. Całość przykryć pozostałymi plastrami ziemniaków. Na wierzch wylać równomiernie mieszankę śmietany i jajek i obsypać obficie startym serem.

Zapiekać ok 30-35 min. w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!




2 komentarze: