Prawa autorskie

czwartek, 12 czerwca 2014

Ciasto na zsiadłym mleku z truskawkami i kruszonką



Przepis wynaleziony w moich zapiskach kuchennych. Taka skromna, pojedyncza karteluszka z mało zgrabnym pismem świadcząca o spisywaniu na kolanie. Takich karteczek mam cała masę i nie wiem czy kiedykolwiek uda mi się nad nimi zapanować :)
Ciasto wydawać by się mogło skromne, ot taki zwykły placek z owocami, ale dla miłośników takich właśnie wypieków powinien przypaść do gustu. 
Lekko wilgotne, a zarazem bardzo puszyste.





Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 16 g cukru pudru (1opakowanie)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 250 ml zsiadłego mleka
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:
  • 50 g masła rozpuszczonego
  • 20 g cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
  • 70 g mąki pszennej

Dodatkowo:
  • 500 g truskawek umytych i odszypułkowanych


Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miksując dodawać stopniowo cukier wraz z cukrem waniliowym. Dodawać cały czas miksując żółtka, jedno po drugim. Wmieszać olej małym strumyczkiem, a następnie zsiadłe mleko. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy.
Formę do pieczenia (35x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy i wyrównać. Na ciasto wyłożyć połówki truskawek i lekko je powciskać w ciasto.
Składniki kruszonki wymieszać widelcem, aż powstaną grudki i posypać nią wierzch ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 min. (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz