Fasolka szparagowa po bretońsku to pyszna sezonowa potrawa, którą zrobimy w niespełna 30 min.
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej
- 200 g chudej kiełbasy
- 2 cebule
- 100 g koncentratu pomidorowego
- ok. 0,5 l wody
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
- szczypta cukru
Fasolkę umyć, odciąć końce i w razie potrzeby poprzecinać na
mniejsze kawałki. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. W rozgrzanym rondlu podsmażyć
kiełbasę. Pod koniec smażenia dodać cebulę i zeszklić. Dodać fasolkę
szparagową, całość zalać wodą, zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić
pod przykryciem, aż fasolka będzie miękka (w razie potrzeby dolać wody). Doprawić solą, pieprzem, odrobin a cukru i majerankiem.
Smacznego!
mmmm... zrobiłaś mi smaka na takie rarytasy!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
obiad w 30 min.? brzmi super!:) jutro wypróbuję;)
OdpowiedzUsuń