Prawa autorskie

sobota, 18 października 2014

Szarlotka sypana


Skoro jest jesień to musi być szarlotka, a skoro szarlotka to obowiązkowo ta sypana! 



Składniki:
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku dopieczenia
  • 100 g mocno schłodzonego masła
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • cynamon


Składniki suche, oprócz cynamonu wymieszać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienni i starkować na tarce o  grubych oczkach.

Dno tortownicy (u mnie o średnicy 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem. na dno rozsypać 1/3  suchej mieszanki, na to 1/2 starkowanych jabłek. Lekko oprószyć  cynamonem. Na jabłka wyłożyć kolejną warstwę (1/3) suchej mieszanki i pozostałe jabłka. Ponownie oprószyć cynamonem i obsypać pozostałą mieszanką suchych składników. Na wierzch starować masło na tarce o grubych oczkach (ja dodatkowo oprószyłam jeszcze wierzch cynamonem).

Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 min.

Smacznego!



1 komentarz: