Kolejny przepis od mojej Mamy, wielokrotnie sprawdzony.
Zawsze wychodzi.
Mięso jest delikatne, miękkie i dobrze się kroi.
Polecam!
Składniki:
- 1 – 1,5 kg schab
Składniki na zalewę:
- 2 l wody
- 1/3 szkl. soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3-4 ząbków czosnku (zmiażdżonych)
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
Wszystkie składniki zalewy umieścić w dużym garnku, zagotować
i wystudzić. Do zimnej zalewy włożyć schab (powinien być w całości zamoczony w
zalewie) i wstawić do lodówki na 2-3 dni.
Po tym czasie schab wyjąć z zalewy i obsmażyć z obu stron na
patelni, a zalewę zagotować. Podsmażony schab włożyć ponownie do zagotowanej zalewy i całość gotować na małym ogniu przez
15-20 min. Ugotowane mięso pozostawić zalewie do wystudzenia (mięso nie będzie się kruszyć przy krojeniu).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz