Prawa autorskie

poniedziałek, 23 marca 2015

Sałatkowe ciasto na krakersach



Jak je tylko zobaczyłam od razu wiedziałam, że muszę je szybko zrobić. Do złudzenia przypomina kostkę ciacha, sama się na to nabrałam. Podpatrzyłam je u Kasi i lekko zmodyfikowałam na swoje potrzeby, dodając korniszona i cebulkę. Zastąpiłam także majonez jogurtem greckim. Wyszło rewelacyjnie, a do tego świetnie się prezentowało. Polecam :)


Składniki:

  • 24 szt. krakersów solonych
  • 1 puszka szprotek w sosie pomidorowym
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 50 g sera żółtego
  • 1/2 cebuli
  •  1 ogórek konserwowy
  • 5-6 łyżek jogurtu greckiego
  • przyprawy: pieprz


Dodatkowo:

  • szczypiorek do obsypania


Szprotki rozgnieść widelcem, dodać do nich pokrojoną drobno cebulę oraz ogórek i pierz. Wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do niego 2-3 łyżki jogurtu. Z ugotowanych jajek oddzielić białka i  żółtka.  Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do nich 2-3 łyżki jogurtu. 

Na płaskim talerzu wyłożyć 12 szt. krakersów, na krakersach rozsmarować masę serową i przykryć je pozostałymi krakersami. Następnie wyłożyć równo pastę ze szprotek (i tu można wyłożyć olejną warstwę krakersów, ale ja już ją pominęłam), na to pastę z białek. Na wierzch starkować na tarce o drobnych oczkach żółtka. Schłodzić lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem obsypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz