Jak je tylko zobaczyłam od razu wiedziałam, że muszę je
szybko zrobić. Do złudzenia przypomina kostkę ciacha, sama się na to nabrałam. Podpatrzyłam
je u Kasi i lekko zmodyfikowałam na swoje potrzeby, dodając korniszona i
cebulkę. Zastąpiłam także majonez jogurtem greckim. Wyszło rewelacyjnie, a do tego świetnie się prezentowało. Polecam :)
Składniki:
- 24 szt. krakersów solonych
- 1 puszka szprotek w sosie pomidorowym
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 50 g sera żółtego
- 1/2 cebuli
- 1 ogórek konserwowy
- 5-6 łyżek jogurtu greckiego
- przyprawy: pieprz
Dodatkowo:
- szczypiorek do obsypania
Szprotki rozgnieść widelcem, dodać do nich pokrojoną drobno
cebulę oraz ogórek i pierz. Wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i
dodać do niego 2-3 łyżki jogurtu. Z ugotowanych jajek oddzielić białka i żółtka. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i
dodać do nich 2-3 łyżki jogurtu.
Na płaskim talerzu wyłożyć 12 szt. krakersów, na krakersach
rozsmarować masę serową i przykryć je pozostałymi krakersami. Następnie wyłożyć
równo pastę ze szprotek (i tu można wyłożyć olejną warstwę krakersów, ale ja
już ją pominęłam), na to pastę z białek. Na wierzch starkować na tarce o
drobnych oczkach żółtka. Schłodzić lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem obsypać
posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz