Dawno nie było tu zupy...
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 1/2 szkl. suchej kaszy jęczmiennej
- 1,5 l bulionu drobiowego (najlepiej z kawałkami mięsa)
- natka pietruszki i koperek
- 100 ml śmietany / jogurtu greckiego
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy
Warzywa
obrać i pokroić w kostkę. Do garnku podgrzać bulion. Wrzucić ziele
angielskie i listek laurowy. Dodać ziemniaki oraz resztę warzyw i
gotować na małym ogniu. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić
cebulkę i dodać do reszty warzyw. W połowie gotowania dosypać opłukaną
kaszę i całość gotować ok. 10 min. na parę minut przed końcem dodać do
śmietany 2-3 łyżki zupy, mieszamy i przelewamy do garnka. Chwilę
gotujemy. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać posiekaną natkę
pietruszki i koperek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz