Prawa autorskie

czwartek, 14 maja 2015

Krupnik


Dawno nie było tu zupy...


Składniki:
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1/2 szkl. suchej kaszy jęczmiennej
  • 1,5 l bulionu drobiowego (najlepiej z kawałkami mięsa)
  • natka pietruszki i koperek
  • 100 ml śmietany / jogurtu greckiego
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy

Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Do garnku podgrzać bulion. Wrzucić ziele angielskie i listek laurowy. Dodać ziemniaki oraz resztę warzyw i gotować na małym ogniu. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulkę i dodać do reszty warzyw. W połowie gotowania dosypać opłukaną kaszę i całość gotować ok. 10 min. na parę minut przed końcem dodać do śmietany 2-3 łyżki zupy, mieszamy i przelewamy do garnka. Chwilę gotujemy. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz