Prawa autorskie

poniedziałek, 18 maja 2015

Szczaw w słoiczkach (na zimę)



Jako, że zupa szczawiowa to moja najukochańsza z zup, a sezon na szczaw w pełni, pora więc zaopatrzyć się w ten składnik na zimę. Ja przygotowuję je w małych słoiczkach jako porcja do zupy na raz. W moim domu rodzinnym takie słoiczki zawsze były w zapasie na półkach w piwnicy, więc i  u mnie w domu nie może ich zabraknąć :)


Składniki (na 2 słoiczki 190g):

  • 1/2 kg szczawiu (ok. 2 sporej wielkości pęczki)
  • 1 szkl. wody
  • 5 łyżek soli
  • olej

Szczaw dokładnie przebrać, umyć i pozbawić łodyg. Posiekać w paski (ja nie siekam drobno). W garnku zagotować wodę z solą, gdy zacznie wrzeć, wrzucać partiami posiekany szczaw i chwilę gotować, aż zmniejszy swoją objętość ok. 1-2 min. Szczaw przełożyć szybko do wyparzonych wcześniej słoiczków, dodać odrobinę wody z gotowania, na wierzch dodać łyżkę oleju, zakręcić i odstawić do wystygnięcia do góry dnem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz