Prawa autorskie

sobota, 13 czerwca 2015

Miodowa wędlina wieprzowo-drobiowa z żurawiną



Poprzednio był chleb, więc tym razem coś do tego chleba. Niezwykle aromatyczna wędlina miodowa z dodatkiem suszonej żurawiny. Nieskromnie wspomnę, że to chyba najlepsza jaką do tej pory przygotowałam ;)


Składniki:
  • 800 g mięsa wieprzowego (u mnie karkówka)
  • 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
  • 2 łyżki żelatyny
  • 90 ml wrzącej wody


Dzień I
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzi i odstawić do przestygnięcia. Mięso wieprzowe zmielić w sitku o grubych oczkach. Pierś z kurczaka pokroić w grubszą kostkę i rozbić delikatnie tłuczkiem, dodać do zmielonego mięsa. Dodać sól peklową, paprykę, pieprz, miód oraz żelatynę. Całość dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać przestudzoną żelatynę i jeszcze raz dobrze wymieszać, aż mięso wchłonie cały płyn i zacznie kleić się do rąk.

Do szynkowara włożyć woreczek foliowy i przełożyć do niego mięso, dobrze dociskając. Zawiązać woreczek, włożyć sprężynę dociskową i zamknąć szynkowar. Wstawić do lodówki na 24 h.

Dzień II
Na 1-2 h przed parzeniem wyjąć szynkowar z lodówki, aby się ocieplił. Dno garnka wyłożyć ściereczką i wstawić szynkowar. Wlać do garnka wodę na ok. 2 cm powyżej poziomu mięsa w szynkowarze. Wodę w garnku doprowadzić do temperatury pomiędzy 70 a 80 stopni i gotować na wolnym ogniu ok. 2,5 h, do uzyskania przez mięso temperatury 72 stopni.

Wyjąć szynkowar z garnka, odkręcić pokrywkę, zdjąć sprężynę dociskową, zakręcić ponownie i odstawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na ok. 12 h. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz