Niezawodne i błyskawiczne w przygotowaniu.
Składniki (na ok. 16 szt.):
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szkl. cukru
- szczypta soli
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- 2 jajka
- 1 szkl. czubata pokrojonych truskawek
- kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie)
- migdały w płatkach
W osobnych naczyniach wymieszać składniki suche i oddzielnie
mokre. Następnie składniki mokre przelać do suchych i wymieszać do połączenia
się. Dodać truskawki i całość jeszcze raz wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem maksymalnie
do 3/4 wysokości. Wierzch obsypać migdałami.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 min.
Smacznego!
truskawki, wszędzie truskawki! :D bardzo fajne babeczki. poproszę jedną :)
OdpowiedzUsuńWYśmienite te muffiny.Uwielbiam;)
OdpowiedzUsuńa ja jeszcze nie upiekłam w tym sezonie muffinek z truskawkami. Czas to zmienić;)
OdpowiedzUsuńI pyszne! :)
OdpowiedzUsuń