Te proste, francuskie danie znane jest raczej pod słodką postacią.
U mnie na przekór – w wersji wytrawnej z bobem i dodatkiem
mozzarelli.
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mleka
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1-2 łyżki miękkiego masła
- przyprawy: tymianek, pieprz, szczypta chilli
Dodatkowo:
- 400 g bobu ugotowanego i obranego
- 1 cebula
- 1 duża kula mozzarelli
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej
ilości oleju. Odstawić do przestygnięcia. W misce umieścić pozostałe składniki prócz
dodatków i dokładni wymieszać rózgą. Nako nieć dodać zeszkloną cebulkę,
pokrojoną drobno mozzarellę oraz bób.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i przelać masę. Piec ok.
30-35 min w temperaturze 180 stopni.
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWitaj! Nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog Award. Wszystkie szczegóły i pytania u mnie we wpisie http://www.karointhekitchen.com/przy-stole/liebster-blog-award/ Mam nadzieję że się dołączysz :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, jak znajdę trochę czasu to postaram się dołączyć :)
UsuńPozdrawiam
Wielkie merci za inspiracje, to jest pyszne i ciekawe foto
OdpowiedzUsuń