Prawa autorskie

piątek, 17 lipca 2015

Clafoutis wytrawne z bobem



Te proste, francuskie danie znane jest raczej pod słodką postacią.
U mnie na przekór – w wersji wytrawnej z bobem i dodatkiem mozzarelli.




Składniki:
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki miękkiego masła
  • przyprawy: tymianek, pieprz, szczypta chilli

Dodatkowo:
  • 400 g bobu ugotowanego i obranego
  • 1 cebula
  • 1 duża kula mozzarelli


Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Odstawić do przestygnięcia. W misce umieścić pozostałe składniki prócz dodatków i dokładni wymieszać rózgą. Nako nieć dodać zeszkloną cebulkę, pokrojoną drobno mozzarellę oraz bób.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i przelać masę. Piec ok. 30-35 min w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj! Nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog Award. Wszystkie szczegóły i pytania u mnie we wpisie http://www.karointhekitchen.com/przy-stole/liebster-blog-award/ Mam nadzieję że się dołączysz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, jak znajdę trochę czasu to postaram się dołączyć :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Wielkie merci za inspiracje, to jest pyszne i ciekawe foto

    OdpowiedzUsuń