Obowiązkowo w sezonie truskawkowym muszą pojawić się
drożdżówki, ale tym razem w wersji kakaowej.
Składniki na ciasto drożdżowe (na 10 drożdżówek):
- 500 g mąki pszennej (odjąć 2 łyżki)
- 2 łyżki kakao
- 60 g miękkiego masła
- 1 szkl . mleka
- 2 jajka
- 25 g świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 50 mąki pszennej
- 20 g cukru
- 40 g masła
Dodatkowo:
- 200 g truskawek odszypułkowanych
- 1 jajko do posmarowania
Ze świeżych
drożdży przygotować rozczyn (wymieszać drożdże + 2 łyżki maki + 50 ml mleka + 1
łyżka cukru) i odstawić do wyrośnięcia.
W misce
umieścić resztę przesianej mąki, cukru i mleka. Dodać pozostałe składniki oraz
rozczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, którą umieścić w
misce i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1 -1,5 h.
Z podanych
składników przygotować kruszonkę, rozcierając palcami kawałki masła wymieszane
w mące i cukrze.
Gdy ciasto
podwoi swoją objętość, szybko je wyrobić i podzielić na 10 części. Uformować
zgrabne kule, lekko je spłaszczając i ułożyć (w sporych odstępach) na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą dna niewielkiej szklanki, w
każdej z nich zrobić spore wgłębienie i wyłożyć przekrojone połówki truskawek.
Bułeczki wysmarować rozmąconym jajkiem i obsypać obficie kruszonką. Bułeczki przykryć
ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 30 min.
Piec w
temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 min. Studzić na kratce.
Smacznego!
Podoba mi się pomysł z dodaniem kakao:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/