Prawa autorskie

czwartek, 7 stycznia 2016

Pieczona ciecierzyca z przyprawami


Jedzmy zdrowo!


Składniki:
  • 1 szkl. suchej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju
  • przyprawy: według upodobań (u mnie: sól, pieprz, papryka wędzona słodka i ostra, czosnek, tymianek)

Ciecierzycę namoczyć w sporej ilości wody przez 12 h. Odlać wodę, cieciorkę przepłukać, przełożyć do garnka, zalać 2 szkl. wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości ok. 50 min. Odsączyć z wody i osuszyć ręcznikiem papierowym.

W oddzielnym naczyniu wymieszać oliwę oraz przyprawy (ilość oraz ich dobór według upodobań). Dodać cieciorkę i dokładnie całość wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 200 stopni przez 25-30 min. W połowie pieczenia zamieszać.
Przetrzymywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie zrobiła się twarda.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz