Jedzmy zdrowo!
Składniki:
- 1 szkl. suchej ciecierzycy
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju
- przyprawy: według upodobań (u mnie: sól, pieprz, papryka wędzona słodka i ostra, czosnek, tymianek)
Ciecierzycę
namoczyć w sporej ilości wody przez 12 h. Odlać wodę, cieciorkę
przepłukać, przełożyć do garnka, zalać 2 szkl. wody i gotować pod
przykryciem na małym ogniu do miękkości ok. 50 min. Odsączyć z wody i
osuszyć ręcznikiem papierowym.
W oddzielnym
naczyniu wymieszać oliwę oraz przyprawy (ilość oraz ich dobór według
upodobań). Dodać cieciorkę i dokładnie całość wymieszać. Przełożyć do
naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 200 stopni przez 25-30 min.
W połowie pieczenia zamieszać.
Przetrzymywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie zrobiła się twarda.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz