czwartek, 23 lipca 2015

Chleb żytni jasny (na zakwasie)




Po raz kolejny nie zawiodłam się na przepisie z książki Piotra Kucharskiego. Chleb wyszedł bardzo mięsisty i wilgotny o bajecznym zapachu.




Składniki na zakwas:
  • 60 g startera zakwasu
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 180 ml wody

Składniki na ciasto właściwe:
  • 350 g zakwasu
  • 800 g mąki żytniej typ 720
  • 650 ml wody
  • 20 g soli (2 łyżeczki)




Dzień I (przed pieczeniem):

Starter zakwasu ogrzany do temperatury pokojowej przełożyć do dużej miski. Dodać pozostałe składniki  na zakwas, wymieszać, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na ok. 8-12 h (najlepiej na noc).


Dzień II (w dniu pieczenia):

Zakwas jest gotowy, gdy po delikatnym rozsunięciu wierzchu ciasta pojawi się jego gąbczasta struktura. Odmierzyć 350 g tego zakwasu i dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej do pierwszego wyrastania na ok. 8-12 h. U mnie ten proces trwa o wiele krócej ok. 3-4 h, wszystko zależy od temperatury w jakiej ciasto rośnie. Ciasto jest wyrośnięty, gdy po rozsunięciu jego wierzchu ma gąbczastą strukturę. 

Formę do pieczenia u mnie jedna kwadratowa blaszka 21x21 cm wysmarować dokładnie masłem i obsypać otrębami. Ciasto przełożyć do formy i docisnąć je zwilżonymi dłońmi. Przykryć folią lub ściereczką do ponownego wyrastania na ok. 8-12 h (u mnie ten proces także trwał o wiele krócej ok.3 h).

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Wstawić formę i spryskać kilka razy piekarnik, aby go zaparować. Piec ok. 45-50 min. Chleb jeszcze gorący wyjąć z formy i przestudzić na kratce. Chleb jest gotowy, gdy po wyjęciu z formy i postukaniu od spodu wyda głuchy dźwięk.

Smacznego!


Źródło: Piotr Kucharski, Chleb. Domowa piekarnia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...