Prawa autorskie

czwartek, 24 października 2013

Bułeczki owsiane z miodem



Domowe bułeczki nie mają sobie równych. Odkąd zaczęłam piec przeróżne bułki, już na te sklepowe nawet nie zwracam uwagi. Bułeczki owsiane z miodem wypatrzyłam tutaj, jednak delikatnie zmodyfikowałam przepis, zamieniając cześć mąki pszennej na orkiszową. Wcale nie straciły na swojej delikatności, a przy tym pięknie rosną i pachną. 





Składniki (na ok. 10 większych bułeczek):

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 25 g świeżych drożdży

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (drożdże + mleko + 3 łyżki mąki) i odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać obie mąki, płatki owsiane i sól. Dodać wymieszane ze sobą masło, oliwę, jajko, miód i wodę. Do całości dodać rozczyn i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić. Podzielić na kilka równych części (u mnie wyszło 10 większych bułeczek) i uformować bułeczki. Odstawić na 15-20 min do napuszenia. Po tym czasie można zrobić na środku każdej z bułeczek wgłębienie np. rączką drewnianej łyżki. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać płatkami owsianymi. Piec w temp.180 stopni przez 12-15 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz