Prawa autorskie

piątek, 25 października 2013

Frittata z warzywami



Frittatę można zrobić na różne sposoby. Ja przygotowałam ją na patelni z warzywami. Można ją także przygotować z najróżniejszych produktów: z boczkiem, kiełbaską, brokułami, szparagami, czy po prostu  z tym co akurat mamy w lodówce. Idealna na pożywne śniadanie, szybki obiad lub ciepłą kolację.




Składniki:

  • 2 większe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • pół małej cukinii
  • 4 plastry pomidora
  • 4 jajka
  • 1/4 szkl. mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodki i ostra, kurkuma, ulubione zioła (u mnie oregano i bazylia) oraz natka pietruszki
 
Ziemniaki, cebulkę i paprykę pokroić kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć ziemniaki.  W połowie smażenia dodać cebulkę i paprykę. Smażyć, aż cebulka się lekko zeszkli. W tym czasie pokroić cukinię w plasterki. Wrzucić na patelnię to reszty warzyw. Doprawić do smaku ulubionymi przyprawami (u mnie papryka ostra i słodka, odrobina kurkumy oraz bazylii i oregano). Jajka i mleko wymieszać w osobnym naczyniu. Doprawić solą i pieprzem. Mieszankę jajeczną wlać na warzywa, ułożyć na wierzch plasterki pomidora, obsypać natką pietruszki i przykryć patelnię pokrywką. Zmniejszyć ogień i smażyć, aż do ścięcia się masy jajecznej. Przełożyć na talerz i zajadać. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz