Prawa autorskie

czwartek, 31 października 2013

Bułki z karmelizowaną cebulką

Jeśli tak jak ja lubicie cebulę, a szczególnie naturalną słodycz wydobytą z niej po krótkiej obróbce termicznej, to ten przepis przypadnie Wam do gustu. Przez dużą zawartość cebuli, bułki długo utrzymują świeżość. Smakują nawet jedzone bez dodatków, jako wytrawna drożdżówka :)









Składniki (na 7 większych bułeczek):

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki orkiszowej
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule

Ponadto:

  • 1 jajko do posmarowania bułeczek


Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (drożdże + mleko + 2 łyżki mąki + szczypta cukru). Odstawić do wyrośnięcia. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy do miękkości. Obsypać cebulkę cukrem, szczyptą soli i dodać łyżkę wody, wymieszać. Smażyć, aż woda wyparuje. Odstawić z ognia i przestudzić.
W misce wymieszać przesianą makię pszenną i orkiszową, dodać resztę soli. Dodać resztę oliwy, wodę, rozczyn oraz podsmażoną cebulkę. Wyrobić na gładkie ciasto. Gdyby ciasto się kleiło podsypać trochę mąka. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 -1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto szybko wyrobić. Podzielić na części i uformować bułeczki. Wyłożyć na blaszkę, przykryć i odstawić do napuszenia. Przed pieczeniem wysmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 15 min w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz