Prawa autorskie

środa, 30 października 2013

Sałatka brokułowa z awokado

Dziś trochę wiosny na talerzu. Dobra dawka witamin dla organizmu zawsze się przyda, nawet w taki słoneczny i ciepły jesienny dzień jak dziś.





Składniki:
  • 1 brokuł
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • 1 awokado
  • pół puszki kukurydzy
  • garść pestek słonecznika
  • sól, pieprz
 Sos:
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku

Brokuła podzielić na różyczki, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w plasterki. Pomidory i ugotowane jajka pokroić w ćwiartki. Ułożyć wszystkie składniki na talerzu obsypać kukurydzą. 
Wymieszać jogurt z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Można do sosu dodać koperek. Doprawić solą i pieprzem. Polać sosem sałatkę i obsypać podprażonymi ziarnami słonecznika.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz