Prawa autorskie

wtorek, 29 października 2013

Krem z dyni i pomarańczy


Bardzo ciekawe połączenie smaków, a zarazem niezwykle aromatyczne danie. Dodatek imbiru i ostrej papryki czyni ten krem mocno rozgrzewającym, a wydobyta słodycz dyni za sprawą pomarańczy, tworzy naprawdę zgraną kompozycję. Zapraszam do wypróbowania. 




Składniki:
  • 400 g dyni
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 małe jabłko
  • 1,5 l wody
  • 6 goździków
  • 1 cm świeżego imbiru
  • cynamon
  • ostra papryka

Dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę wrzucić do garnka. Pomarańcze sparzyć i umyć. Dodać do pokrojonej dyni skórkę otartą z jednego pomarańcza (można dodać z dwóch pomarańczy, ale nie należy przesadzać, bo krem może mieć gorzki posmak). Pomarańcze obrać ze skóry, podzielić na cząstki, każdą z nich obrać z błonek i dodać miąższ do dyni. Zalać wszystko wodą. Wrzucić goździki i gotować na małym ogniu, aż dynia zmięknie. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Dodać do dyni. Chwilę gotować. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem i zagotować. Dodać starty na małych oczkach imbir. Doprawić do smaku cynamonem i ostrą papryką (według uznania). Jeśli krem jest zbyt gęsty można dodać więcej wody,a następnie zagotować całość.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz