Prawa autorskie

wtorek, 26 listopada 2013

Pałki z kurczaka w marynacie jogurtowej


Genialna i szybka w wykonaniu marynata, która sprawi, że każdy  kurczak będzie delikatny i soczysty. Wystarczy ja wymieszać, wrzucić do niej mięso, odstawić na kilka godzin, a ona za nas zrobi resztę roboty ;)



Składniki:
  • 10 pałek z kurczaka
Składniki na marynatę jogurtową:
  • 1 szkl. jogurtu greckiego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz, sól,  łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, curry, szczypta kurkumy
Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy ze wszystkimi składnikami marynaty. Wcieramy marynatę w kurczaka (ja dodatkowo zdejmuję skórę z kurczaka). Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. Kurczak najlepiej smakuje jak poleży w marynacie całą noc.

Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z marynaty i usuwamy jej nadmiar. Kurczaka układamy w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 1,2 h. Po tym czasie warto ściągnąć pokrywkę lub folię i piec jeszcze przez 10-15 min bez przykrycia. Ja czasami takiego zamarynowanego kurczaka przed wstawieniem do piekarnika obsmażam krótko na masełku, dla zamknięcia smaków, ale nie jest to konieczne.
Smacznego!


Przepis zamieszczony w ramach akcji: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz