Jestem wielką fanką dań jednogarnkowych. W tygodniu są moim
zdecydowanym faworytem obiadowym. Argumentów przemawiających za tym jest sporo,
a to chociażby, że są szybkie w przygotowaniu, zawsze wychodzą i są niezwykle
aromatyczne.
Dziś propozycja potrawki z kurczakiem z nutą hawajską.
Słodko-pikantne połączenie smaków to dobry pomysł na rozgrzewkę organizmu w
taki dzień jak dziś. Nie wiem jak u Was, ale u mnie po wczorajszych opadach
śniegu, zrobiło się zimowo, a to przecież jeszcze jesień.
Składniki:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 1,5 szkl. ryżu
- 1 czerwona papryka
- 0,5 puszki kukurydzy
- 1 puszka ananasów krojonych marki Tesco
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2,5 szkl. bulionu drobiowego
- przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki ostrej papryki i curry, łyżeczka słodkiej papryki, kurkuma, szczypta chilli
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę nacieramy solą,
pieprzem i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Cebulę drobno siekamy i
dodajemy do kurczaka wraz z przeciśniętymi ząbkami czosnku, smażymy na małym
ogniu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i
doprawiamy papryką ostrą, słodką, curry, kurkumą i szczyptą chilli. Dodajemy
kukurydzę o raz ananasa. Wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Chwilę smażymy.
Pozostały sok z ananasów mieszamy z koncentratem pomidorowym. Wlewamy do ryżu wraz
z bulionem. Zagotowujemy, przykrywamy i dusimy często mieszając na małym ogniu,
aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki. Doprawiamy do smaku.
Smacznego!
Przepis zamieszczony w ramach akcji:
Mmmm ... pyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńbyło pyszne, dziękuje :)
OdpowiedzUsuńbardzo mnie to cieszy :)
Usuń