Prawa autorskie

środa, 27 listopada 2013

Potrawka z kurczakiem po hawajsku



Jestem wielką fanką dań jednogarnkowych. W tygodniu są moim zdecydowanym faworytem obiadowym. Argumentów przemawiających za tym jest sporo, a to chociażby, że są szybkie w przygotowaniu, zawsze wychodzą i są niezwykle aromatyczne.
Dziś propozycja potrawki z kurczakiem z nutą hawajską. Słodko-pikantne połączenie smaków to dobry pomysł na rozgrzewkę organizmu w taki dzień jak dziś. Nie wiem jak u Was, ale u mnie po wczorajszych opadach śniegu, zrobiło się zimowo, a to przecież jeszcze jesień.



Składniki:
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 1,5 szkl. ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 1 puszka ananasów krojonych marki Tesco
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2,5 szkl. bulionu drobiowego
  • przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki ostrej papryki i curry, łyżeczka słodkiej papryki, kurkuma, szczypta chilli
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę nacieramy solą, pieprzem i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do kurczaka wraz z przeciśniętymi ząbkami czosnku, smażymy na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i doprawiamy papryką ostrą, słodką, curry, kurkumą i szczyptą chilli. Dodajemy kukurydzę o raz ananasa. Wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Chwilę smażymy. Pozostały sok z ananasów mieszamy z koncentratem pomidorowym. Wlewamy do ryżu wraz z bulionem. Zagotowujemy, przykrywamy i dusimy często mieszając na małym ogniu, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki. Doprawiamy do smaku.
Smacznego! 



Przepis zamieszczony w ramach akcji:

4 komentarze: