Prawa autorskie

wtorek, 19 listopada 2013

Placuszki dyniowe na słodko

Tak to bywa zazwyczaj, że w tygodniu o śniadaniu się nie myśli. I tak to bywa, że się je zjada w pośpiechu, albo się go nie zjada w ogóle. Co innego w weekend, kiedy nic nas nie goni, wszystko wygląda inaczej, nawet pierwszy posiłek może stać się prawdziwą ucztą. Dlatego na taką właśnie ucztę proponuję puszyste placuszki dyniowe w wersji słodkiej. Pycha - nie mam nic do dodania :)

 

  
Składniki (ok. 20 szt.):
  • 6 łyżek puree z dyni*
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru/maślanki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Składniki mokre wymieszać ze sobą. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami suchymi.  Połączyć dokładnie ze sobą składniki mokre i suche. Smażyć na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!


* dynię kroimy na pół, wydrążamy z niej gniazdo nasienne (włókna wraz z pestkami). Kroimy dynię na półksiężyce (razem ze skórą) i układamy na lekko natłuszczonej blaszce piekarnika. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni, aż zmięknie. Po przestudzeniu wybieramy miękki miąższ ze skóry np. łyżeczką i miksujemy. Gotowe puree możemy zamrozić lub zawekować w słoiki.

2 komentarze: