Prawa autorskie

środa, 20 listopada 2013

Szaszłyki z łososia i ananasa podane z sałatka z mandarynek


Lekkie i zdrowe danie, podane z pyszną słodką sałatką. Sprawdzi się zarówno na szybki obiad jak i na imprezową przekąskę.





Składniki (na 8 szt.):
  • 400 g świeżego łososia
  • 1 mały ananas
  • 1 papryka (u mnie czerwona)
  • sezam do obsypania
Marynata do łososia:
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryki
Sałatka:
  • pół ananasa
  • 2-3 mandarynki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny

Patyczki do szaszłyków namoczyć ok. 30 min w wodzie. Przygotować marynatę do łososia. Cebulkę pokroić drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć z resztą składników. Łososia pokroić w większą kostkę i wymieszać w marynacie. Odstawić do lodówki na ok. 30 min. w tym czasie można przygotować resztę składników do szaszłyków. Obrać ananasa i pokroić w większą kostkę. Paprykę również pokroić  na  podobną wielkość.  Nabijać na namoczone patyczki ananasa, łososia i paprykę. Obsypać sezamem. Szaszłyki piec w 160 stopniach przez ok. 10 min. w połowie tego czasu szaszłyki przewrócić na drugą stronę. Szaszłyki można także przyrządzić na grillu.
Przygotować sałatkę. Ananasa pokroić w słupki. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Dodać garść posiekanej natki pietruszki i wszystko skropić sokiem z cytryny.
Gotowe szaszłyki podawać w sałatką.
Smacznego!

1 komentarz: