Prawa autorskie

czwartek, 12 grudnia 2013

Pierniczki bez leżakowania



Robię te pierniczki niezmiennie od 3 lat w ilościach hurtowych. Napełnione pierniczkami słoiczki zawsze cierpliwie czekają na podróż w nasze rodzinne strony. Owszem kuszą, aby je wcześniej skonsumować, ale już zawczasu obwijam nakrętki ozdobnym papierem i sznurkiem, aby tylko ich nie ruszać. Na razie metoda się sprawdza :)
Same pierniczki nie wymagają leżakowania, miękną błyskawicznie, a i smakiem dorównują tym tradycyjnym. Jeśli macie wyrzuty sumienia, że nie zdążyliście (tak jak ja) w tym roku nastawić ciasta na piernik staropolski, to rozgrzeszcie się tym oto przepisem. Polecam!


  
Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 13 dag cukru pudru
  • 10 dag roztopionego masła
  • 10 dag miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier królewski:
  • 1 białko
  • 10 dag cukru pudru

Wszystkie składniki na pierniczki połączyć ze sobą i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić i rozwałkować niezbyt cienko ok. 5- 6 mm. Wykrawać pierniczki  foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 8-10 min (w zależności od grubości pierniczków).

Pierniczki można udekorować np. lukrem królewskim. Należy ubić białko, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Gotowy lukier przełożyć do szprycy lub woreczka foliowego i odciąć róg.

Smacznego!




Źródło: MW

1 komentarz: