Prawa autorskie

środa, 11 grudnia 2013

Rybne pulpeciki w sosie chrzanowo-warzywnym



Zazwyczaj robię rybne kotlety na sposób tych tradycyjnych mielonych, ale dzisiaj proponuję małą odmianę – pulpeciki rybne, które są bardzo delikatne i lekkie, a dodatek chrzanu w sosie nadaje im charakteru i przełamuje mdły smak. Polecam :)




Składniki:
  • 500 g filetów rybnych np. mintaj
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 kajzerka
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały por
  • mały kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki chrzanu
  • sok z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz

Filety rybne natrzeć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 min do lodówki.
W ty czasie można namoczyć kajzerkę i obrać warzywa do sosu. W rondelku rozpuścić łyżkę masła z niewielką ilością oliwy i wrzucić pokrojone w kostkę lub starte na tarce warzywa: cebule, por, marchew, pietruszkę oraz seler. Dusić na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, pamiętając by często je mieszać. Doprawioną rybę oraz namoczoną kajzerkę odcisnąć z nadmiaru wody. Zmielić w maszynce. Dodać 1/3 przestygniętych warzyw, jajko, 1 łyżkę maki ziemniaczanej i doprawić solą i pieprzem do smaku. Warzywa w garnuszku zalać bulionem i zagotować. Z masy rybnej uformować malutkie pulpeciki. Obtoczyć je w mące ziemniaczanej i wrzucić do gotującego się wywaru warzywnego. Gotować na małym ogniu 3 min od wypłynięcia. Po tym czasie wyjąc pulpeciki, a sos warzywny zmiksować. Dodać chrzan i zagotować. Dorzucić gotowe pulpeciki rybne i doprawić do smaku. Obsypać koperkiem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz