Prawa autorskie

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Muffiny piernikowe z powidłami

Puszyste, bardzo mięciutkie i pachnące świętami babeczki. Nadziane porządną porcją powideł. Szybka i smakowita alternatywa dla piernika, a przy tym prosta w wykonaniu. Polecam :)



Składniki (na ok. 12 sztuk):
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • szczypta soli
  • 1/3 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko

Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe

Składniki suche wymieszać ze składnikami mokrymi do połączenia.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nakładać gotowe ciasto do 1/3 wysokości foremki. Następnie wyłożyć na środek ciasta łyżeczkę powideł i przykryć całość kolejną porcją ciasta. Foremki napełnić max do 3/4 wysokości, ponieważ babeczki sporo urosną. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 18-20 min.
Udekorować według uznania. u mnie są obsypane cukrem pudrem.
Smacznego!



Wpis dodany w  ramach akcji:

4 komentarze:

  1. Smakowite :) Potwierdzam, że przepyszne, bo sama robiłam podobne, też z powidłami. Moje smaki :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis! Muffinki przepyszne!
    Jedyna moja modyfikacja - dodałam odrobinę octu balsamicznego i więcej przyprawy korzennej.
    A przepis już wpisany do zeszytu, wchodzi na stałe do muffinkowego repertuaru :) Upiekłam z podwójnej porcji i dziś ostatnie dwie sztuki wylądowały w szkolnej śniadaniówce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje za propozycję modyfikacji :) i cieszę się, że smakowało

      Usuń