Puszyste i mięciutkie
bułeczki z dodatkiem mojej ulubionej mąki orkiszowej. To właśnie za jej zasługą
oraz dodatku kminku, bułeczki pachną nieziemsko.
Składniki (na ok. 9 szt.):
- 250 g mąki orkiszowej razowej/jasnej
- 250 g mąki pszennej
- 300 ml wody
- 1 łyżka miękkiego masła
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka mielonego lub dobrze utłuczonego anyżu
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
- ziarna np.: słonecznika, sezam, siemię lniane, mak, kminek
Ze świeżych
drożdży zrobić rozczyn (drożdże + 100 ml wody + odrobina mąki pszennej) i
odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać pozostałą mąkę pszenną i
orkiszową oraz solą i ewentualnym
kminkiem i anyżem. Dodać miód, pozostałą wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieść
gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ok. 1h.
Po tym
czasie ciasto ponownie szybko wyrobić, podzielić na równe części i z każdej z
nich uformować bułeczki. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 30
min.
Przed
pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem im obsypać ulubionymi
ziarnami. Piec ok. 12-15 min. w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Źródło: MW
Uwielbiam takie zdrowe pieczywko! :)
OdpowiedzUsuń