Lubię takie dania chociażby za ich prostotę. Dorzucić do nich
można to co akurat zalega nam w lodówce. Bardzo smaczna, a przy tym aromatyczna propozycja na obiad lub ciepłą kolację :)
Składniki:
- 400 g makaronu (u mnie penne)
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- 1 puszka pomidorów
- ok. 100 g przecieru pomidorowego
- 150 g sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, bazylia, mięta
Dodatkowo:
- oliwa do smażenia i wysmarowania naczynia żaroodpornego
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka pokroić
kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 20 min. W tym czasie
cebulę, pieczarki oraz paprykę pokroić
według uznania. Pokrojona i doprawioną pierś z kurczaka obsmażyć na
niewielkiej ilości oliwy. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć
pieczarki, aż odparuje z nich woda. Dodać cebulkę i lekko ją zeszklić. Pod
koniec dodać paprykę oraz pomidory z puszki odsączone z soku. Poddusić, aż
pomidory się rozpadną a papryka lekko zmięknie. Sok z pomidorów wymieszać z
koncentratem pomidorowym i przelać na patelnię z warzywami. Dodać przeciśnięty
przez praskę czosnek oraz przyprawy według uznania. Zagotować, a następnie
dodać podsmażonego kurczaka. Chwilę poddusić do odparowania nadmiaru wody.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Wykładać na przemian
makaron i sos warzywny z kurczakiem Wierzch obsypać startym serem. Całość
zapiekać pod przykryciem ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni. Pod koniec
pieczenia na ok. 10 min. można zapiec potrawę przez pokrywy naczynia, aby
nadmiar sosu odparował a ser się zrumienił.
Smacznego!
uwielbiam zapiekane makarony. na zimę cudowne!
OdpowiedzUsuń