Prawa autorskie

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami



Lubię takie dania chociażby za ich prostotę. Dorzucić do nich można to co akurat zalega nam w lodówce. Bardzo smaczna, a przy tym aromatyczna propozycja na obiad lub ciepłą kolację :)


  
Składniki:
  • 400 g makaronu (u mnie penne)
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 1 puszka pomidorów
  • ok. 100 g przecieru pomidorowego
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, bazylia, mięta

Dodatkowo:
  • oliwa do smażenia i wysmarowania naczynia żaroodpornego

Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka pokroić kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 20 min. W tym czasie cebulę, pieczarki oraz paprykę pokroić  według uznania. Pokrojona i doprawioną pierś z kurczaka obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki, aż odparuje z nich woda. Dodać cebulkę i lekko ją zeszklić. Pod koniec dodać paprykę oraz pomidory z puszki odsączone z soku. Poddusić, aż pomidory się rozpadną a papryka lekko zmięknie. Sok z pomidorów wymieszać z koncentratem pomidorowym i przelać na patelnię z warzywami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy według uznania. Zagotować, a następnie dodać podsmażonego kurczaka. Chwilę poddusić do odparowania nadmiaru wody.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Wykładać na przemian makaron i sos warzywny z kurczakiem Wierzch obsypać startym serem. Całość zapiekać pod przykryciem ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia na ok. 10 min. można zapiec potrawę przez pokrywy naczynia, aby nadmiar sosu odparował a ser się zrumienił.

Smacznego!


1 komentarz: