Co zrobić z nadmiarem czerstwego chleba? Pewnie nie jedna
osoba zadaje sobie to pytanie :) Jeśli tak jak ja nie lubicie wyrzucać
jedzenia, a czasami bywa, że chlebak ugina się od nadmiaru czerstwiejącego
pieczywa, proponuję Wam pyszny pudding w wersji wytrawnej. Możecie go zrobić z
dowolnymi dodatkami: szynką, brokułem, pieczarkami… wybór pozostawiam Wam.
Sprawdzi się jako małą przekąska, a także jako syta zapiekanka przygotowana na
obiad. Zapraszam!
Składniki (na 4 kokilki):
- 4-5 kromek czerstwego pieczywa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 suszonych pomidorów
- 3 jajka
- 125 ml mleka
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 50 g sera np. cheddar
- przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła, curry, kurkuma, papryka ostra/słodka
Dodatkowo:
- masło do smażenie i wysmarowania kokilek
Cebulę obrać i pokroić kostkę. Na rozgrzanym masełku
zeszklić cebulkę z przeciśniętymi ząbkami czosnku. Odstawić do przestygnięcia.
W ty czasie pokroić kromki chleba na kostkę, ser zetrzeć na tarce, a pomidory
pokroić w paseczki. W naczyniu roztrzepać na gładką masę jajka z mlekiem oraz
jogurtem i doprawić do smaku.
Do nasmarowanych kokilek wyłożyć połowę pokrojonego chleba.
Dodać cebulkę oraz pomidory i obsypać połową sera. Dopełnić kokilki pozostałym
chlebem. Całość zalać gotową masą jajeczną i obsypać resztą startego sera.
Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 min. (aż masa
się lekko zetnie).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz