czwartek, 9 stycznia 2014

Wytrawny pudding chlebowy z suszonymi pomidorami



Co zrobić z nadmiarem czerstwego chleba? Pewnie nie jedna osoba zadaje sobie to pytanie :) Jeśli tak jak ja nie lubicie wyrzucać jedzenia, a czasami bywa, że chlebak ugina się od nadmiaru czerstwiejącego pieczywa, proponuję Wam pyszny pudding w wersji wytrawnej. Możecie go zrobić z dowolnymi dodatkami: szynką, brokułem, pieczarkami… wybór pozostawiam Wam. Sprawdzi się jako małą przekąska, a także jako syta zapiekanka przygotowana na obiad. Zapraszam!



Składniki (na 4 kokilki):
  • 4-5 kromek czerstwego pieczywa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 50 g sera np. cheddar
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła, curry, kurkuma, papryka ostra/słodka

Dodatkowo:
  • masło do smażenie i wysmarowania kokilek

Cebulę obrać i pokroić kostkę. Na rozgrzanym masełku zeszklić cebulkę z przeciśniętymi ząbkami czosnku. Odstawić do przestygnięcia. W ty czasie pokroić kromki chleba na kostkę, ser zetrzeć na tarce, a pomidory pokroić w paseczki. W naczyniu roztrzepać na gładką masę jajka z mlekiem oraz jogurtem i doprawić do smaku.
Do nasmarowanych kokilek wyłożyć połowę pokrojonego chleba. Dodać cebulkę oraz pomidory i obsypać połową sera. Dopełnić kokilki pozostałym chlebem. Całość zalać gotową masą jajeczną i obsypać resztą startego sera.
Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 min. (aż masa się lekko zetnie).
Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...