piątek, 29 listopada 2013

Tarta makowa


Jak ją tylko zobaczyłam od razu wiedziałam, że ją zrobię mimo, iż nie jestem wielkim smakoszem tart przyrządzanych na słodko. W konsystencji jest dosyć zwarta, a w smaku bardzo dobra, chociaż… jakbym miała przepis powtórzyć, to pewnie zamiast lukru zrobiłabym wielką czapę z kremu np. budyniowego. Może wrzucicie ją na listę Waszych świątecznych wypieków?



Składniki na kruche ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Składniki na ciasto makowe:
  • 40 g maku
  • 2 łyżki gorącego mleka
  • 125 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu cytrynowego
  • 1 jajko
  • 90 g mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina zimnej wody



Składniki na ciasto kruche. Umieścić w misce, masło posiekać i szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce około 1h. Formę na tarte wysmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko i wyłożyć formę. Zostanie trochę ciasta, z którego upiekłam ciasteczka i udekorowałam nimi tarte. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć je wysypując fasolę.

Piec w temp. 200 stopni przez 10-12 minut, po tym czasie zdjąć papier z fasolą i piec do lekkiego zrumienienia.

W czasie, gdy piecze się spód do tarty można przygotować ciasto makowe. Mak dokładnie wymieszać z gorącym mlekiem i odstawić.  Utrzeć masło z cukrem pudrem, skórką cytrynową i aromatem lub ekstraktem cytrynowym na puszystą masę. Następnie wbić jajko i ucierać dalej przez kilka minut. Na koniec dodać mak i przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników i wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Nie trzeba wyrównywać dokładnie ponieważ ciasto lekko urośnie. Piec przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka).

Przygotować lukier. Mieszając dokładnie wszystkie składniki. Gęstość lukru można regulować wodą/sokiem z cytryny jeśli chcemy by był rzadszy lub cukrem pudrem by był gęstszy. Polukrować tarte jeszcze ciepłą. Ja swój lukier  zrobiłam z mniejszej ilości i bardziej rzadszy, żeby był efekt lekkiego przyprószenia.
Smacznego! 




Źródło: Słodka feeria
 

6 komentarzy:

  1. Prezentuje się fenomenalnie! Zdjęcia z góry urzekają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ah ale pyszności :D zaraz pzychodzą na myśl nadchodzące święta :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się z Tobą że krem byłby tu lepszym dodatkiem ;)
    Uwielbiam makowe wypieki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł. Choć pewnie też ten lukier zamieniłabym na coś innego, bo za nim nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...