piątek, 16 grudnia 2016

Prośba z innej beczki

Prośba do wszystkich Was o wsparcie Fundacji Rodzić po Ludzku, która walczy o przywrócenie Standardów Opieki Okołoporodowej. Przeczytajcie proszę petycję i zadecydujcie, czy warto walczyć o prawa kobiet w ciąży, które chce nam odebrać rząd.
Z góry wszystkim dziękuję.

czwartek, 8 grudnia 2016

Pierniczki katarzynki


Co roku chociaż w jednej puszcze muszą być nowe pierniczki. Tym razem padło na legendę - pierniczki katarzynki. Dobrze upiec je pod koniec listopada, żeby miały czas zmięknąć.

niedziela, 13 listopada 2016

piątek, 11 listopada 2016

niedziela, 23 października 2016

środa, 14 września 2016

Ajvar



Przepyszna pasta z pieczonych bakłażanów, papryki i pomidorów.
Znakomita na kanapki, jako marynata do mięsa czy sos do makaronów. 
Gorąco polecam!


sobota, 6 sierpnia 2016

czwartek, 7 lipca 2016

Omlet z bobem


Jeśli macie w swojej lodówce ugotowany bób, to zróbcie koniecznie ten pyszny omlet na leniwe śniadanie ;)


wtorek, 28 czerwca 2016

czwartek, 12 maja 2016

Chleb z prażonymi płatkami owsianymi (na zakwasie)

 
Bardzo prosty i smaczny chleb na zakwasie żytnim. W smaku przypomina raczej ten pieczony na samych drożdżach, bo  jest dość lekki i mało mięsisty.

czwartek, 10 marca 2016

Chapati - indyjskie chlebki


Trochę daleko im do tradycyjnych chapati, a chociażby dlatego, że mąka z której są wytwarzane nie jest w moim posiadaniu, ale można ją zakupić w sklepach z żywnością orientalną. Ja proponuję tu naszą pszenna razową.

wtorek, 16 lutego 2016

Śniadaniowe rogaliki maślane


Jakoś tak wyszło, że pozostaję w temacie drożdżowym, a to za sprawą bajecznie maślanych, delikatnych i lekkich rogalików. Idealnych zarówno na słodko jak i wytrawnie. Bardzo długo zachowują świeżość, co jest ich niewątpliwą zaletą. Piekłam je już wielokrotnie, dlatego dzielę się przepisem i gorąco polecam!

poniedziałek, 1 lutego 2016

Pieczone pączki


Świetna alternatywa dla tradycyjnych smażonych w głębokim tłuszczu pączków.
W następnym roku zdecydowanie do powtórzenia.

wtorek, 26 stycznia 2016

Yum yums

 
Zakręcone, tłuściutkie, rumiane i oblane lukrem.
Zapraszam na yum yums, czyli szkockie pączki!

sobota, 23 stycznia 2016

Hummus z suszonymi pomidorami


Była pasta tahini, więc musi być hummus. Na pierwszy ogień idzie z dodatkiem suszonych pomidorów. 
Idealny do świeżych warzyw czy krakerów.

niedziela, 17 stycznia 2016

Pasta tahini


Idealna do hummusu, sosów czy ciasteczek.
Dziecinie prosta do wykonania, ale należy uzbroić się w anielską cierpliwość przy blendowaniu :)

wtorek, 12 stycznia 2016

Szakszuka - jajka na pomidorach


Są takie śniadania, które można jeść dzień w dzień - to szakszuka!
Do pomidorów można dodać sezonowe warzywa np. paprykę, czy cukinię, doprawić inaczej i za każdym razem mamy zupełnie nową odsłonę śniadaniowych przyjemności.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...