Świetna alternatywa dla tradycyjnych smażonych w głębokim tłuszczu pączków.
W następnym roku zdecydowanie do powtórzenia.
Składniki (na ok. 20 szt.):
- 100 ml ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 370 g mąki pszennej tortowej
- 50 g cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 170 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- ok. 300 g marmolady (u mnie domowy dżem truskawkowy)
- 1 jajko do posmarowania
- cukier puder
- papilotki
Z
drożdży przygotować rozczyn (wymieszać drożdże + mleko + 1 łyżkę mąki) i
odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać
cukier, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszać łopatką dodając stopniowo
jajka. Wyrabiać ręką ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie, a
następnie dodawać kawałki miękkiego masła wyrabiając dalej, aż ciasto
będzie się odklejać od ręki ścianek miski i będzie przy
tym elastyczne i gładkie. Przykryć miskę z ciastem ściereczką i
odstawić do podwojenia objętości na ok. 1 h w ciepłe miejsce.
Ciasto
odgazować (zagnieść szybko), ciasto rozwałkować na blacie oprószonym
mąką na grubość ok. 1 cm. Papilotki wyłożyć na blaszce do pieczenia. Z
ciasta wycinać kółka szklanką, lekko spłaszczyć i na środku wyłożyć
łyżeczkę marmolady/dżemu. Zlepić dokładnie brzegi, uformować kulkę i
ułożyć ją w papilotce zlepieniem do dołu. Przykryć pączki ściereczka i
odstawić do napuszenia na ok. 30-40 min.
Przed pieczeniem posmarować pączki rozmąconym jajkiem i piec w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku, przez ok. 20-25 min. Studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: Kwestia smaku
Polecam wypróbować równie pyszne odchudzone:
Mam zamiar przymierzyć się do pączków pieczonych - zawsze to mniej tłuszczu : )
OdpowiedzUsuń