Pieczone donaty to moja tegoroczna propozycja na
karnawał. Tak, tak wiem, smażone są zdecydowanie smaczniejsze, ale te na
swój sposób są równie pyszne.
Składniki (na 24 szt.):
- 550 g mąki pszennej
- 230 ml mleka ciepłego
- 80 g cukru
- 120 g masła/margaryny w temperaturze pokojowej
- 1 jajko całe
- 1 żółtko
- 20 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 150 g gorzkiej czekolady
- cukrowe posypki, orzechy, wiórki kokosowe
Przygotować
rozczyn (wymieszać drożdże + 1 łyżeczka cukru + 50 ml mleka + 1-2 łyżki
mąki) i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę,
pozostałe mleko i cukry, jajko, żółtko oraz sól. Zagniatamy ciasto, pod
koniec dodajemy masło i wyrabiamy, aż będzie się ładnie odklejać od
ręki. Przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką do podwojenia
objętości ok.. 1 - 1,5h.
Po
tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować na
grubość ok. 1 cm, podsypując odrobiną mąki. Z ciasta wykrawać szklanką
krążki, a następnie w każdym z nich na środku kieliszkiem zrobić
dziurkę.
Pączki
przełożyć w większych odstępach na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15-20 min do
napuszenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 12-15 min.
Po przestudzeniu pączki oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i obsypać np. posypką, wiórkami lub orzechami.
Smacznego!
Źródło: Uwaga Babcia Gotuje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz