czwartek, 29 stycznia 2015

Pieczone donaty



Pieczone donaty to moja tegoroczna propozycja na karnawał. Tak, tak wiem, smażone są zdecydowanie smaczniejsze, ale te na swój sposób są równie pyszne.



Składniki (na 24 szt.):
  • 550 g mąki pszennej
  • 230 ml mleka ciepłego
  • 80 g cukru
  • 120 g masła/margaryny w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko całe
  • 1 żółtko
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • cukrowe posypki, orzechy, wiórki kokosowe


Przygotować rozczyn (wymieszać drożdże + 1 łyżeczka cukru + 50 ml mleka + 1-2 łyżki mąki) i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę, pozostałe mleko i cukry, jajko, żółtko oraz sól. Zagniatamy ciasto, pod koniec dodajemy masło i wyrabiamy, aż będzie się ładnie odklejać od ręki. Przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką do podwojenia objętości ok.. 1 - 1,5h.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, podsypując odrobiną mąki. Z ciasta wykrawać szklanką krążki, a następnie w każdym z nich na środku kieliszkiem zrobić dziurkę.

Pączki przełożyć w większych odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15-20 min do napuszenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 12-15 min.

Po przestudzeniu pączki oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i obsypać np. posypką, wiórkami lub orzechami.

Smacznego!



Źródło: Uwaga Babcia Gotuje 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...