sobota, 14 grudnia 2013

Ciasto Stefanka



Kolejny słodki klasyk. Wieki nie jadłam tego ciasta, a tak za nim przepadam. Krąży to ciasto pod różnymi nazwami, jednak w moim rodzinnym domu była to zawsze STEFANKA. Pamiętam jak robiła je moja Mama i pamiętam, jak jadłam je w określony sposób. Wyjadanie masy było zawsze na pierwszym miejscu!


  
Składniki na miodowe blaty:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (40g)
  • 200 g schłodzonego masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody

Składniki na masę:
  • 0,5 l mleka
  • 1/4 szkl. cukru
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego (20 g)
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 50 g masła
  • odrobina ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 0,5 szkl. gorzkiej cytrynowej herbaty

Przygotowujemy blaty. Do miski wsypujemy przesianą mąkę z sodą. Mieszamy z posiekanym schłodzonym masłem. Dodajemy jajka, miód, cukry i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto należy podzielić na trzy równe części, a każdą z nich rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma o wymiarach 21x21 cm). Każdy z trzech blat pieczemy w temperaturze 180 stopni po ok. 15-17 min (w zależności od grubości blatu), aż się lekko zrumienią. Studzimy na kratce.

Podczas, gdy nasze blaty się studzą można przygotować masę z kaszy. Zagotować w garnuszku mleko wraz z cukrami. Wsypać kaszę i chwilę gotować. Zdjąć z palnika, dodać masło i mieszać aż się rozpuści.

Ostudzone blaty przekładać gorącą masą. Wierzch ciasta oblać gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ja dodatkowo nasączam blaty zimną herbatą, aby szybciej zmiękły.
Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Wspaniałe i pyszne ciasto ,zdjęcia piękne ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam stefanke a juz tak dawwno jej nie robilam ze o niejzapomnialam,Wlasnie zastanawialam sie co upiec jeszcze na swieta ,wiec chyba bedzie to stefanka :)) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyk :) Też wieki jej nie jadłam. A masa rzeczywiście najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie, taka dopracowana :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bym sobie zjadła!!! Wygląda obłędnie!!! Po świętach na pewno wypróbuję ten przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...