wtorek, 3 stycznia 2017

Czekoladowe muffiny z serem i malinami


Połączenie niemal idealne ;)



Składniki na ciasto czekoladowe (na ok. 14 szt.):
  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. kakao
  • 1/2 szkl. cukru d
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 1szkl. mleka
  • 1 jajko

Składniki na masę serową:
  • 250 g twarogu
  • 1 żółtko (białko można dodać do ciasta czekoladowego)
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

Dodatkowo:
  • maliny (mogą być mrożone)


Suche składniki na ciasto czekoladowe wymieszać ze składnikami mokrymi, tylko do połączenia składników.

Twaróg zmiksować z cukrem i żółtkiem na gładką masę.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić każdą z nich ciastem czekoladowym do 1/2 wysokości. Na środek wyłożyć łyżeczkę masy serowej i wcisnąć po 2-3 maliny.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 min. Studzić na kratce.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Boskie muffiny, tak dawno nie robiłam...
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatki do muffinów trafione w 10! Pycha! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...