Lubicie kluchy? ;)
Składniki na kluski leniwe:
- 500 g twarogu
- 1 - 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól, pieprz
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- przyprawy: sól ,pieprz, oregano, tymianek
Cebulę
obrać i drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości oleju wraz
przeciśniętym przez praczkę ząbkiem czosnku. Dodać passatę pomidorową
oraz oregano i tymianek. Gotować na małym ogniu, aż sos lekko
zgęstnieje. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
Twaróg
zmielić, wbić jajka, dodać obie mąki i doprawić solą i pieprzem.
Zanieść, ciasto będzie lekko klejące. Ciasto podzielić na 3 części i z
każdej uformować wałek (lekko obsypując stolnice mąką) , a następnie
odcinać pod skosem małe kluski ok. 2-3 cm.
W
garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli. Kluski wrzucić do
wrzątku i gotować ok. 1-2 min od chwili wypłynięcia. Łyżką cedzakową
przełożyć na talerz.
Naczynie żaroodporne
natłuścić. Przełożyć ugotowane kluski leniwe i zalać sosem pomidorowym.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez ok. 25-30 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz