Mocno czekoladowe, mięciutkie ciastka w śnieżnej otoczce z cukru pudru.
Składniki (na ok. 25 szt.):
- 100g czekolady gorzkiej
 - 50g masła
 - 50g cukru
 - 1 jajko
 - 1 żółtko
 - 100g mąki pszennej
 - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżka kakao
 - szczypta soli
 - 1 płaska łyżeczka cynamonu
 
Dodatkowo:
- cukier puder do obtoczenia
 
Połamaną na kawałki  czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
Jajko,
 żółtko oraz cukier ubić na puszystą masę. Dodać ostudzoną, ale płynną 
czekoladę i zmiksować. W osobnym naczyniu przesiać mąkę, proszek do 
pieczenia, kakao, szczyptę soli oraz cynamon. Zawartość naczynia 
połączyć z masą czekoladową i dokładnie wymieszać. Masę wstawić do 
lodówki na 2 godz. 
Po
 2 godz. nabierać masę łyżką i formować w rękach kulkę wielkości orzecha
 włoskiego. Obtoczyć ją mocno w cukrze pudrze i układać na blaszce do 
pieczenia w sporych odstępach.
Ciasteczka piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 12-15 minut. Przestudzić na kratce.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz