Dziś
 będzie chleb! Chleb i to nie byle jaki, a orkiszowy z mnóstwem ziaren w
 środku i na wierzchu. Piekłam go już kilkukrotnie i za każdym razem z 
podwójnej porcji.
Składniki na zaczyn:
- 2 łyżki zakwasu żytniego
 - 150g wody
 - 120g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej chlebowej)
 
Wszystkie składniki wymieszać, przykryć szczelnie folią i zostawić w temp. pokojowej na ok. 10-12godz. (można dłużej do ok. 14godz)
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn
 - 1/3 łyżeczki drożdży instant
 - 330 g wody
 - 2 łyżeczki soli morskiej (użyłam szarej, nieoczyszczonej)
 - 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu
 - 4 łyżki pestek dyni
 - 4 łyżki pestek słonecznika
 - 4 łyżki płatków owsianych
 - 2 łyżki jasnego sezamu + 1 łyżka czarnego sezamu (lub 3 łyżki jasnego)
 - 3 łyżki siemienia lnianego
 - 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
 - 50g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej chlebowej
 
Dodatkowo na posypkę:
- 1 łyżka pestek dyni
 - 1 łyżka pestek słonecznika
 - 1 łyżka płatków owsianych
 - 1/2 łyżki jasnego sezamu + 1/2 łyżki czarnego (lub 1 łyżka jasnego)
 - 1/2 łyżki siemienia lnianego
 
Dzień przed pieczeniem:
Wszystkie
 składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć ją szczelnie folią i 
zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 10-12godz. (najlepiej na noc).
W dniu pieczenia:
Zaczyn
 przygotowany dzień wcześniej wymieszać z wodą, drożdżami i resztą 
składników, na koniec dodając obie maki. Ciasto miksować na średnim 
biegu przez 2-3 min. (ja mieszałam łyżką). 
Keksówkę (u mnie wymiar 25 x 
12 cm, ale może być lekko większa, bo ciasto sporo urośnie) wysmarować 
masłem, obsypać otrębami i przełożyć do niej ciasto. Wierz ciasta 
obsypać posypką z ziaren i dłonią delikatnie uklepać ziarna. Przykryć  
formę folią i odstawić do wyrośnięcia (u mnie ciasto bardzo szybko rosło
 ok. 3h). Przed pieczeniem, wierzch spryskać obficie wodą, aby ziarna 
przy pieczeniu  się nie przypaliły.
Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez  15 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni  i piec ok. 40-45 min. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i studzić na kratce.
Smacznego!
Źródło: Trufla


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz