Dziś
będzie chleb! Chleb i to nie byle jaki, a orkiszowy z mnóstwem ziaren w
środku i na wierzchu. Piekłam go już kilkukrotnie i za każdym razem z
podwójnej porcji.
Składniki na zaczyn:
- 2 łyżki zakwasu żytniego
- 150g wody
- 120g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej chlebowej)
Wszystkie składniki wymieszać, przykryć szczelnie folią i zostawić w temp. pokojowej na ok. 10-12godz. (można dłużej do ok. 14godz)
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 1/3 łyżeczki drożdży instant
- 330 g wody
- 2 łyżeczki soli morskiej (użyłam szarej, nieoczyszczonej)
- 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu
- 4 łyżki pestek dyni
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki jasnego sezamu + 1 łyżka czarnego sezamu (lub 3 łyżki jasnego)
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 50g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej chlebowej
Dodatkowo na posypkę:
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1/2 łyżki jasnego sezamu + 1/2 łyżki czarnego (lub 1 łyżka jasnego)
- 1/2 łyżki siemienia lnianego
Dzień przed pieczeniem:
Wszystkie
składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć ją szczelnie folią i
zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 10-12godz. (najlepiej na noc).
W dniu pieczenia:
Zaczyn
przygotowany dzień wcześniej wymieszać z wodą, drożdżami i resztą
składników, na koniec dodając obie maki. Ciasto miksować na średnim
biegu przez 2-3 min. (ja mieszałam łyżką).
Keksówkę (u mnie wymiar 25 x
12 cm, ale może być lekko większa, bo ciasto sporo urośnie) wysmarować
masłem, obsypać otrębami i przełożyć do niej ciasto. Wierz ciasta
obsypać posypką z ziaren i dłonią delikatnie uklepać ziarna. Przykryć
formę folią i odstawić do wyrośnięcia (u mnie ciasto bardzo szybko rosło
ok. 3h). Przed pieczeniem, wierzch spryskać obficie wodą, aby ziarna
przy pieczeniu się nie przypaliły.
Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 15 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec ok. 40-45 min. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i studzić na kratce.
Smacznego!
Źródło: Trufla
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz