Ulubiona sałatka mojego M. Przepis na nią mam od
mojej Mamy, która co roku ją przygotowuje. Ja recepturę lekko
zmodyfikowałam na swoje potrzeby i taki przepis umieszczam. Jest bardzo charakterystyczna w smaku, co może nie każdemu przypadnie do gustu. My jednak się nią zajadamy!
Składniki (na ok. 6 słoików po 700 ml):
- 3 kg białej kapusty
- 5-6 papryk
- 2-3 papryczki chilli
- 5 cebul
- 1/4 szkl. soli
Składniki na zalewę:
- 1 szkl. octu 10%
- 1 szkl. wody
- 1 szkl. oleju
- 1 i 1/4 szkl. cukru
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Kapistę
poszatkować, papryki oraz cebulę drobno pokroić. Warzywa umieścić dużym
naczyniu, zasypać solą, przykryć i odstawić do noc w temperaturze
pokojowej, aby warzywa puściły sok (nie będzie go dużo.
Następnego
dnia powstały sok zlać. W dużym garnku umieścić wszystkie składniki
zalewy i zagotować. Dodać warzywa i całość gotować ok. 20 min. Przełożyć
sałatkę do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować ok.
20 min. Gorące słoiki ostawić na ściereczkę do góry dnem i pozostawić do
całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz