Dziś wersja paprykowa.
Składniki:
 - 1 kg karkówki
 - 1 mała papryka
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 łyżeczki soli peklowej
 - 1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
 - 1/2 łyżeczki papryki ostrej
 - 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
 - 1/2 łyżeczki oregano
 - 2 łyżki żelatyny
 - 90 ml wrzącej wody
 
Dzień I
Żelatynę
 rozpuścić we wrzącej wodzie i odstawić do wystygnięcia. Mięso zmielić 
przez grubsze sitko wraz z ząbkami czosnku. Paprykę pokroić w drobną 
kostkę, dodać do mięsa.  Dodać sól peklową, pieprz, paprykę ostrą i słodką  oraz
 oregano i całość dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać rozpuszczoną 
żelatynę i jeszcze raz wyrobić masę, aż wchłonie cały płyn i zacznie 
kleić się do  rak.
Do szynkowara włożyć woreczek i  przełożyć
 do niego mięso, dokładnie dociskając. Zawiązać worek, założyć sprężynę 
dociskową i zamknąć szynkowar. Wstawić do lodówki na 24 h.
Na 1-2 h przed parzeniem wyjąć szynkowar z lodówki.  Dno
 garnka wyłożyć ściereczką lub gazą, wstawić do niego szynkowar i 
napełnić garnek wodą na ok. 2 cm powyżej poziomu mięsa w szynkowarze. 
Wodę w garnku doprowadzić do temperatury pomiędzy 70 a 80 stopni i 
gotować ok. 2,5 h do uzyskania przez mięso temperatury 72 stopni.
Wyjąć
 szynkowar z garnka, odkręcić pokrywkę, zdjąć sprężynę dociskową, 
zakręcić szynkowar i pozostawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do 
lodówki na ok. 12 h.
Smacznego!
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz