poniedziałek, 12 października 2015

Mielonka paprykowa (z szynkowara)


Nie ma jak domowa wędlina, nawet nie trzeba jej zbytnio reklamować. 
Dziś wersja paprykowa.



Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 mała papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki żelatyny
  • 90 ml wrzącej wody



Dzień I
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i odstawić do wystygnięcia. Mięso zmielić przez grubsze sitko wraz z ząbkami czosnku. Paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa.  Dodać sól peklową, pieprz, paprykę ostrą i słodką  oraz oregano i całość dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz wyrobić masę, aż wchłonie cały płyn i zacznie kleić się do rak.
Do szynkowara włożyć woreczek i  przełożyć do niego mięso, dokładnie dociskając. Zawiązać worek, założyć sprężynę dociskową i zamknąć szynkowar. Wstawić do lodówki na 24 h.

Dzień II
Na 1-2 h przed parzeniem wyjąć szynkowar z lodówki.  Dno garnka wyłożyć ściereczką lub gazą, wstawić do niego szynkowar i napełnić garnek wodą na ok. 2 cm powyżej poziomu mięsa w szynkowarze. Wodę w garnku doprowadzić do temperatury pomiędzy 70 a 80 stopni i gotować ok. 2,5 h do uzyskania przez mięso temperatury 72 stopni.
Wyjąć szynkowar z garnka, odkręcić pokrywkę, zdjąć sprężynę dociskową, zakręcić szynkowar i pozostawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na ok. 12 h.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...