Zapraszam na niezwykle kremowy, bardzo pożywny i lekko pikantny krem ziemniaczany z dodatkiem pora i marchewki. Polecam :)
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 duży por (biała część)
- 1 cebula
- 1 - 1,5 l wody (w zależności jaką konsystencję kremu chcemy uzyskać)
- kilka kropli soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta pieprzy cayenne i kminku mielonego, papryka słodka
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki masło do smażenia
Warzywa obrać. Ziemniaki i cebulę pokroić w niedużą kostkę. Por pokroić w krążki, a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać w rondlu masło i wrzucić wszystkie warzywa dodać szczyptę kminku mielonego. Podsmażyć do miękkości. Uważać, aby por i cebulka się nie spaliły.
Gdy warzywa będą już miękkie, zalać je wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ognień i gotować ok 10-15 min. Zmiksować na gładki krem blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką i sokiem z cytryny.
Smacznego!
ciekawy pomysł nie jadłam czegoś takiego jeszcze:)
OdpowiedzUsuńpolecam bo jest pycha!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)