piątek, 21 marca 2014

Krem ziemniaczany z porem i marchewką



Zapraszam na niezwykle kremowy, bardzo pożywny i lekko pikantny krem ziemniaczany z dodatkiem pora i marchewki. Polecam :)


Składniki:
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 duży por (biała część)
  • 1 cebula
  • 1 - 1,5 l wody (w zależności jaką konsystencję kremu chcemy uzyskać)
  • kilka kropli soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta pieprzy cayenne i kminku mielonego, papryka słodka

Dodatkowo:
  • 2-3 łyżki masło do smażenia

Warzywa obrać. Ziemniaki i cebulę pokroić w niedużą kostkę. Por pokroić w krążki, a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać w rondlu masło i wrzucić wszystkie warzywa dodać szczyptę kminku mielonego. Podsmażyć do miękkości. Uważać, aby por i cebulka się nie spaliły.

Gdy warzywa będą już miękkie, zalać je wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ognień i gotować ok 10-15 min. Zmiksować na gładki krem blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką i sokiem z cytryny. 

Smacznego!


2 komentarze:

  1. ciekawy pomysł nie jadłam czegoś takiego jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam bo jest pycha!
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...