Niby sezon grillowy w pełni, jednak pogoda nie zachęca do
wystawiania grilla na zewnątrz. 13 stopni na słupku rtęci i intensywne opady deszczu to już zupełne
przegięcie w pełni lata ;(
Ja w tej sytuacji ratuję się piekarnikiem, z którego ostatnio
wyjechały szaszłyki w dwóch odsłonach.
Składniki na marynatę do kurczaka (na oba rodzaje
szaszłyków):
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- przyprawy: szczypta ostrej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej, pieprz, oregano, tymianek
Patyczki od szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 30
min.
Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Pierś z kurczaka pokroić
w dość grubą kostkę i przełożyć do marynaty. Wymieszać i odstawić do lodówki na
30 min.
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 papryka
- 2 cebule czerwone
- 1 cukinia
Warzywa pokroić w dużą kostkę, a cebulę w piórka. Nadziewać na
patyczki naprzemiennie zamarynowanego kurczaka, paprykę, cebulę oraz cukinię.
Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Piec ok. 25
min, aż szaszłyki się zarumienią. Między czasie należy obrócić szaszłyki).
Szaszłyki hawajskie
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 ananasa świeżego
- 1 papryka
Paprykę i ananasa pokroić w dużą kostkę. Nadziewać na
patyczki naprzemiennie zamarynowanego kurczaka, ananasa oraz paprykę.
Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Piec ok. 25
min, aż szaszłyki się zarumienią. Między czasie należy obrócić szaszłyki).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz