Jeśli tak jak ja, lubicie połączenie ciemnego pieczywa ze słodyczą bakalii, to poniższy przepis jest dla Was!
Składniki na zaczyn:
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 150 g mąki żytniej typu 720
- 200 g wody
Wszystkie składniki zaczynu dokładnie wymieszać. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 16 h.
Składniki na ciasto właściwe:
- cały wyrośnięty zaczyn
- 250 g mąki żytniej razowej typu 2000
- 200 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 150 g suszonych śliwek
Cały zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto właściwe i dokładnie wymieszać.
Keksówkę (u mnie o wymiarze 25x12 cm) wysmarować masłem, obsypać otrębami i przełożyć do niej ciasto.Wierzch wyrównać zwilżoną ręką. Keksówkę szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia ok. 3-4 h (najlepiej jak ciasto wyrośnie do brzegów formy).
Piec w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku ok. 45-50 min. Chleb będzie upieczony, gdy po postukaniu od spodu wyda głuchy dźwięk.
Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.
Smacznego!
Źródło:przepisnachleb.pl
Bardzo lubię takie połączenia, chętnie bym posmakowała tego chlebka :)
OdpowiedzUsuń