piątek, 11 listopada 2016

Chleb żytni ze śliwkami (na zakwasie)



Jeśli tak jak ja, lubicie połączenie ciemnego pieczywa ze słodyczą bakalii, to poniższy przepis jest dla Was!



Składniki na zaczyn:
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 150 g mąki żytniej typu 720
  • 200 g wody

Wszystkie składniki zaczynu dokładnie wymieszać. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 16 h.


Składniki na ciasto właściwe:
  • cały wyrośnięty zaczyn
  • 250 g mąki żytniej razowej typu 2000
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g suszonych śliwek

Cały zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto właściwe i dokładnie wymieszać.
Keksówkę (u mnie o wymiarze 25x12 cm) wysmarować masłem, obsypać otrębami i przełożyć do niej ciasto.Wierzch wyrównać zwilżoną ręką. Keksówkę szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia ok. 3-4 h (najlepiej jak ciasto wyrośnie do brzegów formy).

Piec w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku ok. 45-50 min. Chleb będzie upieczony, gdy po postukaniu od spodu wyda głuchy dźwięk.

Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.

Smacznego!




Źródło:przepisnachleb.pl

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie połączenia, chętnie bym posmakowała tego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...